
 
 
 
 
 
 

Flexible Spending Account 
 
The City of Montgomery has two flexible spending plans. One allows you to set 
aside funds on a pre-tax basis each year for out of pocket medical expenses 
and the other allows you to do the same for Dependent Care expenses. At 
present time, you can set aside up to $2500 for qualified Medical Expense and 
$5000 for qualified Dependent Care. The money is paid back through payroll 
deduction. You must sign up for these plans every year during Open 
Enrollment, which is May 21 – July 18, 2014, or within 60 days of your 
employment date. The flexible spending plan year begins on September 1 and 
ends on August 31 the following year. 

 
Setting money aside for medical expenses is just like getting a tax and interest 
free loan from the City of Montgomery. If you set aside $2500 you can use all 
the money for qualified Medical Expense on September 1 or you can use it any 
time during the plan year. 

 
Unlike Medical Expense FSAs, Dependent Care FSAs are not "pre-funded"; 
employees cannot receive reimbursement for the full amount of the annual 
contribution on day one. Employees can only be reimbursed up to the amount 
they have had deducted during that plan year. 

 
There are two ways to access your flexible spending funds. One is through the 
use of a debit card that you will be issued when you first open the account. If 
the provider, store or pharmacy accepts the card you use it like any other debit 
card, with one exception, it will only allow eligible expenses to be processed. If 
your provider, store, or pharmacy does not accept the debit card you will have 
to file a manual claim. 

 

Carry Over 
 
Revenue Ruling 2002-41 includes an option for a Section 105 Plan to manage 
and capitalize on future deductibility of unused portions of a medical expense 
account. If an employee does not use their maximum, they can carry over up 
to $500 to the next year. 

 
The Carry Over applies to all employees on the plan. The maximum amount 
available under this benefit will accumulate over plan years and will be 
managed on an employee-by-employee basis. The business owner may choose 
to set a maximum Carry Over amount. Meanwhile, employees who utilize the 
Carry Over will have the amount available to them until the business ceases to 
exist, the plan terminates, there are zero Carry Over dollars remaining, or the 
employee becomes ineligible. 
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